Pavel Vyskočil

V naší rodině jsme víno pro vlastní spotřebu vyráběli už od nepaměti, ostatně tak to bylo v naší oblasti v rodinách živících se zemědělstvím zvykem. Na tuto tradici jsem navázal před více než dvaceti lety, kdy jsem začal vinařit se svým otcem, nyní již ve vlastním sklepě samostatně. Obhospodařujeme malou vinice v katastru Dolních Kounic ve viniční trati Karlov, část hroznů nakupujeme v našem Kounickém mikroregionu, výjimečně i mimo něj. Objemem výroby se stále řadíme k malovinařům, děláme víno pro známé a rodinu. Rozsah nám dovoluje si s vínem hrát a vyrábět ho šetrně, s využitím spontánní fermentace, metody SUR-LIE a zrání v dřevěných sudech.
Nevyrábím nic, čeho bys se sám bál napít. K tomu mi pomáhá i zkušenosti z hodnocení domácích i mezinárodních soutěží vín, kdy již více než deset let po složení degustátorských zkoušek zasedám v odborných hodnotících komisích. Co se týče vína, z vlastní vinice produkujeme Chardonnay, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Hibernal. Z koupených hroznů Pálavu, Rýnský Ryzlink a další klasické odrůdy. Nebráníme se ani výrobě z PIWI odrůd, úspěšně jsme vyzkoušeli i oranžové víno a PET-NAT. Sklepní hospodářství provozujeme v Bratčicích. Původ a srdce mám ale v Kounicím blízkých Silůvkách.